
Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalar tüketicilerin helal gıda kavramını bilmediğini gösterirken bugün helal sertifikalı ürünler ile helal pazarın yükselişe geçtiği bir döneme geldiğimizi görmekteyiz.
25.Sayımızda dünyada ve ülkemizde yükselen ekonomik değer olan, helal ürün ve helal pazar gerçeğini okuyucularımızla paylaştık.
GİMDES olarak, önemli tarihi etkinliklerin gölgesinde hazırladığımız 25. Sayımızda dış dünyamızın manevi dünyamıza etkisini ve bu etkide yediklerimiz ile bağlantısını görmeye çalıştık. Helal lokmada isteklerimizin önemini bildirdik.
Ramazan ayının manevi havasında ramazan programımızın içinde helal lokmanın olması gerekliliği üzerinde durarak, insanların taleplerinin insanlığa zorla dayatılanlara karşı her zaman galip geldiğini ve Müslümanlar olarak taleplerimizi helalleştirebildiğimiz oranda daha fazla helal ve sağlıklı bir yaşamın içinde olacağımızı hatırlattık.
Aksi halde herşeyi ile bize ait olmayan, sağlığımızı ve imani hayatımızı tehdit eden bazı ürünler için Ramazan boyunca “ Ramazanın ışığı sofralarınızı aydınlatsın” sloganı ile reklam yapanların alaylı ve küstah nazarları karşısında çaresizlik ya da vurdumduymazlık duyguları içinde devam ettiğimiz takdirde de sağlığımızı ve imanımızı tehdit eden gidişata devam etmek durumunda olacağımız hakiatını hatırlatmaya çalıştık.
Müslümancılık oynamak yerine Müslüman gibi yaşamak ve bu yaşantımızda helal lokma gerçeğini unutmamak yaşadığımız dönemde gıda maddelerinin de helalleşmesini sağlayacaktır diye ümit etmekteyiz.
GİMDES Dergisi 25.Sayımızda
GİMDES Başkanı ; Dr.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER HELAL ÜRÜN PAZARI ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR Helal ürün pazarında önemli adımlar!. başlıklı yazısı ile Türkiye’de ‘İslamî usullere uygunluk’ anlamına gelen ‘helal gıda sertifikası’ verilmezken birçok şirket, Yahudilerle ticaret yapabilmek için ‘koşer’ belgesi almakta olduklarını ve denetimler için hahamlara yüklü miktarlarda ödeme yapıldığını belirterek,bugün ise helal sertifikalandırma ile ülkemizde artık dışarıdan döviz ödeyerek getirtilen ve helal garantisi olmayan gıda ve katkı maddelerinin pek çoğunun ithali azalarak dış ülkelerdeki Müslümanların helal sertifikalı ürün talepleri Türkiye’den daha güçlü bir şekilde sağlanabilecek duruma geldiği için ihracat hacminin arttığı bu süreci üreticiler ve tüketiciler açısından değerlendirmektedir.
Prof.Dr.HASAN DOĞRUYOL; yazısında KATKI MADDELERİNİN ARAŞTIRILMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR konusunda genel sebepler , özel sebepler ve fiziksel özelliklerinden dolayı zararlı etkiye yol açan katkı maddeleri üzerinde durmaktadır.
HELAL GIDADA TALEP FAKTÖRÜ – 1, başlığı ile Prof.Dr.İSA YÜCEER yazısında İnsan talepleri olan bir canlıdır. Din buna müdahale etmiş ve kişinin helalin peşinde olmasını istemiştir. Bu durum Müslüman için bir hayat tarzı, yaşantı biçimi ve olmazsa olmaz gereksinimidir.Zira onun haramlarla işi olamaz. O bir ömür boyunca helallerle yetinmek, helalin taliplisi olmak ve helali elde etmekle yükümlü tutulmuştur.Bu onun asli görevidir diyerek çeşitli örneklerle insanın asli görevini hatırlatmaktadır.
Prof. Dr. Ömer TORLAK; HELAL TİCARET VE HELAL ÜRÜNE EKONOMİK, SOSYAL VE AHLAKİ AÇIDAN BAKIŞ başlıklı yazısında ; Helal Ürünler ve Hizmetler, Helal Yiyecek ve İçecek, Helal Tarım: Meyveler ve Sebzeler, Helal Lojistik, Helal İlaç (Pharmaceutical) ve Ecza (Kimya) maddeleri , Helal Çikolata, Helal Kozmetik, Helal Teknoloji, Helal Konaklama, Konukseverlik, Helal ve Vejetaryenlik, Helal Gıdanın Hitap Ettiği Pazar ve Değeri, Osmanlıda Gıda Ürünlerinin Standardizasyonu: Tahirdir Damgası , Helal Gıda Pazarının Ekonomik ve Ahlaki Boyutları üzerinde durmaktadır.
Hüseyin AVNİ ; HELAL GIDANIN TEŞVİK EDİLMESİ VE YAYGINLAŞTIRILMASI; konusunda Salih Müslüman olmanın helal gıdayla büyümekle çok yakından alakalı olduğunu, bu konuda son derece dikkat edilmesi gerektiğini, bu husustaki yeterli hassasiyetin hiçbir zaman elden bırakılmamasını bunu en üst seviyeye çıkarmaya son gayretle çalışılmasının gerekliliklerini Kur’an-ı kerimden ayetler ve hadis-i şerifler ile açıklamaktadır.
Doç.Dr.İlker ALAT; ELEKTROŞOK, ANESTEZİ VE ANALJEZİ GİBİ YÖNTEMLERİ HARAM KILAN TIBBİ GERÇEKLER’ i anlattığı makalesinde; Avrupa Birliği’nin kendi kurallarını dayatması nedeniyle ülkemizde gündeme gelmiş olan elektroşok uygulamasındaki amaçtan bahsederek dikkat edilmesi gereken noktalardan biri olan sonuçta hayvana bir çeşit elektrik akımı verildiği konusunu hatırlatarak, konunun tıbbi boyutu yanında sözde hayvan severlerin çığlıklarıyla gündeme gelmiş etik yönünü de incelemektedir.
Araştırma sayfasında Yüksek Kimya Mühendisi F.Ebru KOÇ; bebek ürünleri özellikle ıslak mendil, biberon, bebek kıyafetleri konularına değinerek yapılan mevcut araştırmaları ve sonuçlarını belirtmektedir.
Prof.Dr.Mustafa NUTKU ; HELAL GIDA HATIRALARI-10; yazısında helal gıda ile alâkalı tartışma mevzularından biri olan ve değişik zamanlarda tekrar aktüel olarak gündeme gelen ‘’Gazozlar ve Helal Gıda’’ konusuna değinerek son günlerde gündemden düşmeyen gazlı içeceklerin üretici ve tüketici yönünden yıllardır gazete sayfalarına yansıma biçimlerine kadar Gazoz konusunu anlatmaktadır.
ALLAH BEREKET VERSİNİ UNUTTUK başlığı ile Münevver BİTİGEN, son yıllarda alışveriş ortamlarımızdan dolayı “Allah bereket versin” duasının unutulduğuna dikkat çekerek “Allah bereket versin” duasının dilimizden eksildiğinden beri “hayatımızın bereketi” nin kaçtığını belirterek, Online Alışverişler Bereketli mi? diyerek efendimizin hayatından örnekler ile bereketi açıkladığı yazısında birbirimize “Allah bereket versin” duasını yaparken fiili dualarımızda da Peygamberimizin izinden ayrılmayarak yaşamaya başlarsak hayatımızda yitirdiğimiz “bereket” gerçeğinin tekrar bize nasıl can olacağına şahit olacağımızı vurgulamaktadır.
GİMDES Dergisi 25.Sayımızda KANAAT TÜKENMEZ HAZİNEDİR yazısı ile Dr.Şerafeddin KALAY, RAMAZANDA BESLENMEMİZ NASIL OLMALI yazısı ile Beslenme Ve Diyet Uzmanı, Nesrin Kır ALKAN, HELAL TARİFLER sayfasında, Gıda Mühendisi F.Füsun MENTEŞ,Beslenme Uzmanı Semra Hatipoğlu, “RAMAZANDA SOFRALARIMIZ DA ORUÇ TUTSUN!”.. konusu ile helal gıda ve helal yaşam hususunda okuyucularını bilgilendirmeye devam etmektedirler.