
Kimsenin orta yerlerde bulunmadığı bir dönemde, GİMDES kuruluş tarihi olan2005 yılından itibaren Helal Gıda konusunda Müslüman Ümmete hizmet etme vecibelerini yerine getirmek üzere çalışmalarını sürdürmektedir.
Bu hizmetler sürdürülürken Ümmete karşı çok açık, çok şeffaf ve takva çizgisini muhafaza eden bir kurum olmaya dikkat eden GİMDES , zaman zaman kendini birinci ağızdan anlatmayı da sürdürmüştür. Bu adetimize uyarak bu yazımızda kendi kendimize sorular sorduk ve cevaplarını vermeye çalıştık. İşte bu Sorular ve Cevaplarını bilginize sunuyoruz.
GİMDES kimdir?
GİMDES bir cemaatın uzantısımıdır?
GİMDES dış ülkelerden birine bağlı bir kurummudur?
GİMDES’in Helal Standardı başka bir ülkeden mi alınmıştır?
GİMDES Helal Sertifika veirken aldığu ücretten bağlı olduğu iddia edilen bir ülkeye ücret ödüyor mu?
GİMDES Çantacı bir dernekmidir?
GİDES Helal Standardı Türkiye’ye ait bir standart değilmidir?
GİMDES Helal Sertifikası neden 3 lisanda hazırlandı?
GİMDES Helal Standardının ve buna bağlı verilen GİMDES Helal Sertifikasının en önemli özelliği nedir?
GİMDES eti helal hayvanların kesiminde neden giyotinli kesime izin vermiyor?
GİMDES GDO’lu ürünlere izin veriyor mu?
GİMDES her önüne gelene sertifika veriyor mu?
GİMDES sertifika verdikten sonra firmayı denetlemeye boş mu veriyor?
GİMDES kimdir?
2005 yılında bir avuç kardeşimizle oluşturduğumuz GİMDES Derneğimiz, hertürlü siyaset ve ticaret hesaplarının dışında bir sivil toplum kuruluşu olarak ”Helal ve Sağlıklı Ürünler” gibi yaşantımızda çok önemli, fakat en az önem verdiğimiz bir konuda çalışmalarını sürdürmektedir.
2008 yılının 24 Şubatında gerçekleştirdiğimiz “HELAL GIDA 2008 TÜRKİYE ULUSLARARASI KONFERANSI”, 25-26 Nisanda gerçekleştirdiğimiz “HELAL GIDA 2009 ULUSLARARASI TÜRKİYE KONFERANSI” ve 2010 yılında çıtayı bir adım daha yükselterek “HELAL GIDA 2010 ULUSLARARASI TÜRKİYE KONFERANSI”, “WORLD HALAL COUNCIL Kongresi” ve CNR Fuarcılık işbirliği ile “1.HELAL VE SAĞLIKLI ÜRÜNLER 2010 FUARI” ülkemizde bu sahada önemli gelişmelerin tetikleyicisi olmuş ve artık çeşitli çevrelerde “HELAL GIDA, HELAL SERTİFİKA” normal ve gerekli kabul edilir bir noktaya ulaşmıştır. GİMDES’in bir yan kuruluşu olarak oluşturduğumuz iktisadi işletme statüsündeki “GİMDES HELAL ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ”de; “HELAL VE SAĞLIKLI ÜRÜN SERTİFİKASI” çalışmalarımız yürütülmektedir. Kurumumuzun üç sene boyunca on iki oturum sonucunda Fıkıh ilim ve Teknik Bilim Kurullarımızın hazırladığı GİMDES HELAL GIDA STANDARDI uygulamaya konulmuştur.
İhracata dönük olarak verilmekte olan “Helal Gıda Sertifikası” Malezya JAKIM, IFRC ASIA, WHF, Endonezya MUI, Singapur MUIS, Amerika Birleşik Devletleri AHF ve Avrupa AHC-AUROP gibi helal gıda alanında otorite olan kuruluşlar tarafından tanınmakta ve partner kontrolor kabul edilmektedir. Bu özelliğimiz sebebi ile firmalarımızın ihracat potansiyellerinde önemli bir gelişme ve açılımlar sağlanmaktadır.
Sertifikalama alanında ihtiyaç duyulan uzman eleman yetiştirilmek amacı ile belirli periyotlarla “Helal Sertifikalı Denetçi Eğitimi” ve “Helal Kesim Sertifikalı Kasap Eğitimi” yapılmaktadır. TGTV ve İDSB gibi ülkemizin en büyük ve saygın çatı kuruluşlarının üyesidir. Ayrıca 40 ülkenin “Helal Sertifika” çalışmaları yapan kuruluşlarının bir araya geldiği WORLD HALAL COUNCIL (WHC) çatı kuruluşunun da üyesi olan GİMDES WORLD HALAL COUNCIL’in gerçekleştirilen son toplantısında üyeler tarafından konsey başkanlığı görevine seçilmiştir.
GİMDES bir cemaatin uzantısı mıdır?
GİMDES İslam ümmetinin bir kurumudur. Ehl-i sünnet anlayışına sahip bütün cemaatlere, topluluklara açık bir kurum olmakla birlikte, kesinlikle hiçbir cemaat ve görüşün güdümünde değildir. Çünkü GİMDES, kendilerini ümmet üstü cemaat olarak görenler de dahil olmak üzere, tekbaşına hiçbir gruba teslim edilemeyecek kadar manası, görevi ve hizmet değeri büyük olan bir kurumdur. Helal lokma bütün Müslümanların müşterek sorumluluğundadır. Çünkü helal ve sağlıklı beslenmek bütün Müslümanların görevi ve hakkıdır. GİMDES gücünü, Ehli sünnet vel cemaat anlayışındaki tüm mezheb, meşreb ve cemaatin müşterek malı olmaktan almaktadır. Yönetim Kurulu, dernek üyeleri ve çalışanları ile böyle bir mozayik oluşturması GİMDES’in yegane gururudur.
GİMDES dış ülkelerden birine bağlı bir kurum mudur?
GİMDES , hiçbir ülke güdümünde değildir. GİMDES, sadece dünyada kendi ülkelerine girecek ve üretilecek ürünlere karşı akreditasyon veren kurumlardan akreditasyon almış bir kurumdur. Yaklaşık 50 ülkenin Helal Sertifika kurumlarını bir araya getiren çatı kuruluşu WHC (World Halal Council)’ün üyesidir. Herhangi bir ülke ile kesinlikle maddi yani parasal ve ekonomik kazanç vb. bir bağı bulunmamaktadır. Dünya da helal lokma misyonunu yüklenen bütün İslam ülkeleri ile birlikte dava ve hizmet şuuru içerisinde helal sertifikalandırma çalışmalarını yürütmektedir.
GİMDES’in Helal Gıda Standardı başka bir ülkeden mi alınmıştır?
GİMDES, standardını oluşturma çalışmalarını ilk olarak 2006 yılında başlatmış, 2009 yılı sonuna kadar devam etmiştir. GİMDES’in yaptığı bu çalışmaların başında Malezya Helal Gıda standardı tercüme edilerek taslak olarak kullsanılmıştır. GİMDES, helal gıda sertifikalandırma standartlarını oluşturmak için; ülkemizde akademisyenlerden oluşan İlahiyatçı, Gıda Mühendisi, Kimya Mühendisi ,Kimyager, Veteriner Hekim, Doktor, Biyolog vb. uzmanlardan oluşan İslam Ulema Heyetini ve Teknik Bilim Kurullarını oluşturarak kurul toplantılarını 2006 yılından itibaren üç sene boyunca on iki oturum şeklinde gerçekleştirmiştir. Bu toplantılar ve oturumlar sonucunda 60’a yakın İlim ve bilim adamının görüşleri ve onayları alınarak GİMDES Helal Gıda standardı oluşturulmuştur.
GİMDES HELAL GIDALARIN HAZIRLANMASI, ANBALAJLANMASI VE HAYVANLARIN KESİLMESİ HAKKINDA GENEL ŞARTNAME ismi ile 2009 yılında GİMDES HELAL GIDA STANDARDINDA GENEL ESASLAR olarak kamuoyuna duyurulmuştur.
Sonuç olarak GİMDES helal sertifikalama standardı dört mezhebi kapsayarak teori ve pratik kısmı GİMDES’e özgü olarak oluşturulmuştur. GİMDES Helal Gıda Standardının herhangi bir ülkeye bağlılığı söz konusu değildir ve kurumlarla hiçbir zaman parasal bir bağı olmamıştır.
GİMDES Helal Sertifika verirken aldığı ücretten bağlı olduğu iddia edilen bir ülkeye ücret ödüyor mu?
Böyle bir ülke bağlılığı olmadığı gibi, maddi ödeme boyutu da kesinlikle olmamıştır.
GİMDES Çantacı bir dernek midir?
GİMDES ÇANTACI SERTİFİKACI BİR KURUM ASLA DEĞİLDİR !..
GİMDES, asla çantacı bir pozisyonda çalışma yapmamış, dürüst, şeffaf, bağımsız ve güvenilir bir kurum ciddiyeti içerisinde çalışmalarını uluslararası platformda sürdürmüş ve sürdürmektedir.
GİMDES, Endonezya, Malezya, Tayland, Singapur,ABD,Kanada,Almanya,Hollanda,İngiltere, İspanya,İsviçre ,Polonya, Japonya,Güney Afrika , Avustralya gibi ülkelerin Helal Sertifikalandırma kurumları ile entegrasyon ve akreditasyon içerisinde bağımsız, şeffaf ve ümmet çapında güven sağlamış bir kurumdur ve bu konuda 2009 yılından itibaren ‘’ Helal Sertifikalandırma ‘’ çalışmalarına İktisadi işletme kurumu olan “GİMDES HELAL ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ” de devam etmektedir.
GİMDES İslam ülkeleri ve Müslümanların azınlıkta yaşadığı her coğrafyadaki Müslümanlar tarafından aranan ve istenen tek ‘’HELAL SERTİFİKALANDIRMA KURUMU’’ olarak çalışmalarını alnı açık ihracata dönük olarak sürdürmektedir. GİMDES sertifikalandırma çalışmalarında İslam hukuku ‘’KEFALET’’sistemine göre çalışmalarını yürütmektedir.
GİMDES Helal Standardı Türkiye’ye ait bir standart değil midir?
Tekrar ifade etmek istiyoruz ki; GİMDES helal gıda standardı ilk taslak çalışmalarından itibaren tamamen Müslümanların ortak değerleri esas alınarak, taviz verilmeden her maddesinde titizlikle üzerinde durularak GİMDES’in oluşturduğu kendine özgü bir standarttır.
GİMDES Helal Sertifikası neden 3 lisanda hazırlandı?
Bu konu tamamen Türkiye’nin mevzuat yapısı ile ilgili bir konudur.
GİMDES helal sertifikalandırma çalışmalarına başladığı tarihte Türkiye’nin helal ve haram kavramlarını içine alan bir mevzuat yapısına sahip olmamasından kaynaklanan bir uygulamadır. Türkiye’de İthalat, ihracat ve üretimde bu kavramlara dayalı bir sınıflandırma resmen yapılmadığı için akreditasyon konusunda lisan problemi dikkate alınıp dış ülkelerdeki kurumların akreditasyon belgelerinde onların lisanında hazırlanarak belge alınmıştır. Karşı taraftaki kurumların anlaması için o lisanda yazılmıştır.Türkiye’de helal sertifikalandırma meşruiyet kazandığı zaman Türkçe olarak yazılması yıllardır programımızda olan bir keyfiyettir.
GİMDES Helal Standardının ve buna bağlı verilen GİMDES Helal Sertifikasının en önemli özelliği nedir?
GİMDES helal standardı teknik kurulların yani Gıda mühendisi,Kimya mühendisi,Kimyager, Veteriner, vb.konunun teknik boyutunun uzmanlarının yanısıra konunun Fıkhi boyutunun uzmanları ile ulema ve bilim, teknik kurulları toplanarak ortak görüş ve fetvaları ile GİMDES helal standardı titizlik ve hassasiyetle dört mezhebi kapsayan bir şekilde hazırlanmıştır.
GİMDES sertifikasında ve etiketlerinde kullandığı logoda dört mezhebin o konudaki görüşlerini belirten işaretlerin bulunması en önemli özelliğidir. Yine standardındaki en önemli özelliklerinden bir diğeri; büyükbaş hayvanın ölümüne dahi sebep olabilecek bayıltma olayına kesinlikle izin verilmemektedir. Sadece tavuk cinsi hayvanları sersemletme seviyesinde bir şoklamaya izin verilmektedir. Kesimin tamamen Müslüman kasap tarafından elle yapılması şartı getirilmiştir.Tavukların kesimden sonraki tüy yolma olayında da kesinlikle haşlamaya izin verilmemektedir.Sadece tüyleri yumuşatarak yolumu kolaylaştıran bir ılık su işlemine izin verilmektedir. Bu şartlar, GİMDES Helal Standardının en önemli özellikleridir. GİMDES eti helal hayvanların kesiminde neden giyotinli kesime izin vermiyor?
Günümüz entegre sisteminde makineli kesimin asrımızın getirdiği yeni bir olgu olduğu bilinmektedir. Makineli kesimde dini olarak birçok problemler vardır. Bu problemlerin bir kısmı her ne kadar bir takım tedbirlerle önlenilebilse de büyük bir bölümünün önlenmesi günümüz entegre sisteminde mümkün değildir. GİMDES , Helal Kesim Standardında klasik fıkıh bilgileri içerisinde dört mezhebe uygun mutlaka Müslüman kasap ve her bir tavuğun besmele çekerek kesimi esas alınmıştır.
GİMDES GDO’lu ürünlere izin veriyor mu?
GİMDES yapmış olduğu Helal Sertifikalandırma çalışmalarında, GDO konusunda tavrını açıkça Şartnamesinde bildirmiştir.
4.2 BİYOTEKNOLOJİ YÖNTEMİ İLE ELDE EDİLEN GIDA VE İÇECEKLER
“GDO’lu (genetiği değiştirilmiş) ürünler insan sağlığı ve dini açıdan şüpheli ve riskli görüldüğü için sertifikalandırma işlemine tabi tutulmayacaktır.”
GİMDES her önüne gelene sertifika veriyor mu?
GİMDES, sadece GİMDES Helal Sertifikasının şartlarını ve standartlarını uygulayan firmalara verebilmektedir. Bunun aksini düşünmek, gerçeği inkardan başka mana taşımamaktadır. Her firmaya sertifika verildiği doğrultusunda ki iddialar iftira manasına gelmektedir.Yayınlarımız ve sertifika verdiğimiz firmalar sorgulandığı taktirde bu gerçek çok kolay bir şekilde ortaya çıkartılabilir.
GİMDES sertifika verdikten sonra firmayı denetlemeye boş mu veriyor?
GİMDES, helal sertifikalandırma uygulamalarında, helal güvence sistemi dâhilinde aşağıdaki denetimleri yapmaktadır.
1.İlk denetim ve sertifika yenileme denetimi: Firmalara sertifikalandırma yapılabilmesi için gerekli olan ve haberli yapılan denetimlerdir.
2.Ara denetimler: Denetim tarihi ve saatleri belli değildir ve her firma için senede en az 2 defa düzenlenir.
3.HGS belge denetimi: Helal Güvence Sistemi içerisinde gerçekleştirilen belge denetimleri örneğin; bizim belirlediğimiz gün aralıklarının üretim formları, satın alma formları, girdi kontrol formları, geri çekme tatbikatları, izlenebilirlik uygulamaları, eğitim raporları ve temizlik takip formları vb.
4.Numune analizi: firmaların üretimde kullandıkları yarı mamul, mamul, katkı maddeleri ve piyasada bulunan ambalajlı ürünlerinden numuneler alınıp akredite laboratuarlarda analiz yaptırılması.
5.Kameralı denetim : Kanatlı ve büyükbaş hayvan kesimleri internet üzerinden online olarak izlenmektedir ve firmalar bu sistemi kurmakla yükümlüdürler.