+90 212 438 33 18 (PBX)

GIDA HİLELERİNDE ÇARPICI SONUÇLAR

GIDA HİLELERİNDE ÇARPICI SONUÇLAR


ÜLKEMİZİN GIDA MANZARALARI….

30 YILDIR SÖYLÜYORUZ… KAMUOYU YENİ FARKETMEYE BAŞLADI…

TÜKETTİĞİMİZ GIDALAR HELAL VE SAĞLIKLI MI?

GIDA HİLELERİNDE ÇARPICI SONUÇLAR

BU TEHLİKELERE KARŞI GÜVENLİ BİR ÇÖZÜM: GİMDES

Tarım Bakanlığının bir yıl boyunca 22000 üründe, sadece sağlık ve hileli ürün bazında, yaptığı inceleme insanı dehşete düşürecek sonuçlar ortaya koydu. Son dönemde gıda hilelerinde ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar ise:

1.27 çeşit yoğurtda jelatin bulundu.
2.Sucukta domuz katkısı çıktı.
3.265 çeşit pekmezden 90’ının aslında pekmez olmadığı anlaşıldı.
4. Çam balı diye satılan 914 çeşit baldan 153’ünün taklid ve katkılı olduğu tesbit edildi. Birçok bal ürününde mısır gluko şurup kullanıldığı açıklandı.
5.Bebek mamalarında kurşun çıktı.
6.1171 çeşit yiyecek ve içeceğin standartlara uygun olmadığı tesbit edildi.
7.İncir ezmesinden kuru yemiş çeşitlerine, undan kırmızı bibere kadar pekçok üründe kanserojen olan aflatoksin maddesi bulundu.
8.Kanatlı et ürünlerinde, 545 örnekten 98’inin mikrobiyolojik kriterler yönünden istenilen nitelikte olmadığı saptandı.
9.Bisküvi, şekerleme,reçel, dondurma, sucuk, salam, sosis,ilaç ve kozmetiklerde böcekten oluşturulan Karmen boya maddesinin kullanıldığı anlaşıldı.
10.Bir numaralı kanserojen olan sodyum nitritin ve çocukların beyinsel gelişimine zarar veren monosodyum glutomat kimyasal katkı maddesinin; sucuk, salam, sosis, hazır köfteler, dönerler, patates ve mısır cipsleri, hazır çorbalar üretiminde kullanıldığı anlaşıldı.
11.Doğal nar ekşisi yerine Mısır glukoz şurup ve sitrik asit kullanılarak sahte nar ekşisi üretildiği ve piyasaya sürüldüğü tesbit edildi.
12. Son 16 aylık sonuca göre, 10 laboratuvara yapılan müracatlarda alınan 16 bin 411 nümunenin sakıncalı olduğu tespit edildi. Aynı açıklamada sakıncalı bulunan gıda ürünlerinin hayvansal kökenli ürünler olduğu belirtilmekte, bu ürünlerin kırmızı et, beyaz et ve ürünleri, süt ürünleri, peynir ve yumurta ürünleri olduğu ifade edilmektedir. Hayvanlardan insana geçen 230 hastalığın olduğu belirtilen açıklamada; “Özel istek üzerine verilen numulerde, sakıncalılar arasında ağırlıklı olarak hastalık yapan bakteriler tespit edildi.
13.Yoğurtta suyu tutarak yoğurdun gramajını artırmak ve kıvam oluşturmak için bazı firmaların kullandığı jelatinin dış kaynaklı ve çoğunluğunun domuzun deri veya kemiklerinden üretildiği bilinmesine rağmen, kullanmaya devam ettiği ortaya çıktı.
14.Zeytinyağında Kanola, mısır gibi ucuz yağlarla karıştırma yapılabiliyor. Ayrıca sabun üretiminde kullanılması gereken asidi yüksek yağlar, işlemden geçirilerek sızma zeytinyağı diye satılıyor.
15.Dondurmada şeker yerine yapay tatlandırıcı, doğal sahlep yerine suni sahlep, süt yerine su ve süt tozu, meyve yerine yapay meyve boyası katılarak dondurma elde edilebiliyor. Ayrıca kıvamı tutturmak için de jelatin kullanılabiliyor…..

Bu olumsuz sonuçların yıllardır GİMDES tarafından dillendirildiği, sorgulandığı bizi takip eden kardeşlerimiz tarafından bilinmektedir. Marketlerin raflarını doldurun binlerce ürünün bilinçli ya da bilinsiz olarak sağlığımızı ve dini inancımızı tehdit edecek şekilde üretilip tüketiciye sunulduğu, bu vesile ile bir kere daha kanıtlanmış bulunmaktadır. GİMDES’in yine yıllardır anlatmaya ve oluşturmaya çalıştığı bağımsız, güvenilir bir kurumun denetimi ile oluşturulacak Helal Sertifikalama sisteminin ne kadar önemli ve elzem olduğu bir kere daha teyid edilmiştir. Bu gerçek 2 milyarlık Müslüman dünyasında ihtiyaç haline gelmiş ve pek çok ülke bu konuda önemli mesafeler katetmiş bulunmaktadır.

Türkiye, son 3 ay içerisinde gıda alanında ortaya çıkan sahteciliklerle sarsıldı. Mısır gliko şurubu ile sahte bal üretimi yapıldığının ortaya çıkmasının ardından, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sahtecilik yapan firmaları deşifre etmeye başladı.Hileli gıda üreten firmalar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teşhir edilmeye başlayınca, hem firmaları hem de tüketicileri korku sardı.

GİMDES olarak, bakanlığın hileli gıda üretimi yapan firmaları teşhir etmesinde ve uygulamasının öemli bir adım olduğunu ama geç kalındığını, ortaya konan sonuçların ise devede kulak mesabesinde kaldığını düşününüyoruz. Bakanlığın gıda sektörleri ile ilgili ciddi denetimler yapması gerekliliğini yıllarca tekrarladık bir kez daha tekrarlıyoruz.

GİMDES Helal Ürünleri Araştırma Enstitüsü, Müslüman toplumun, hatta bütün insanlığın en tabii hakkı olan helal ve sağlıklı ürünleri bilimsel olarak araştırıp uygun olanları Helal Sertifikaya bağlamakla, yaşanan hileli gıdalar kaosunu büyük ölçüde kontrol altına alma fırsatı vermiştir. Bugün GİMDES’in Helal Sertifika verdiği firma sayısı 230’a çıkarken, ürün sayısı ise 1750’ye ulaşmış bulunmaktadır. Bu firma ve ürünlerini aramak, ulaşmak artık tüketici kardeşlerimize düşen önemli bir görevdir. Bu ürünlere kolay ulaşabilmek için de GİMDES HALAL DUNYA MARKETLERİ projesini hizmete soktu. Helali aramak ve kardeşlerinin hizmetine sokmak isteyen helal sevdalısı müteşebbis kardeşlerimiz bu market zincirinin bir şubesini açarak tüketici kardeşlerine himmet ve hizmet edebilirler.

🎶 Gimdes Radyo Yayını