
Memur-Sen, MÜSİAD, ZMO, Kılavuz Derneği, Sağlık-Sen, Diyanet-Sen, Tekder, Seza-Der, Tümider, Eğitim Bir-Sen, AKV, Tümsiad, Bem Bir-Sen, Öz Orman-İş, Kargidkuruluşlarının desteği ile 25 Mayıs 2012 Cuma Saat 18 00de Trabzon Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde “HELAL GIDA-Yediğimiz Helal Olsun” Paneli gerçekleştirildi.
Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Trabzon Belediye Başkan Vekili Nusret Onur, Toç-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öztürk, Trabzon Şube Başkanı Yaşar Seyis, Toç-Bir-Sen Şube Sekreteri İlhan Aydın, GİMDES Genel Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, GİMDES Baş Denetçisi Ali Kaygısız ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Panelde konuşan Trabzon Belediye Başkan Vekili Nusret Onur da, tüketicinin bir malı alırken o ürünü satan şirketlerin veya kişilerin sertifikalı olup olmadığını sorgulamasının en doğal hakkı olabileceğini belirterek, “Tüketicinin hizmet aldığı şeyin belgeli veya sertifikalı olup olmadığını talep etmesi toplum sağlığını yakından ilgilendiren bir husustur. Unutulmasın ki hiçbir kamusal hizmet insan sağlığından üstün olamaz. Her alanda insan sağlığı her şeyden önde gelir. Bu bakımdan kurumlar üzerine düşen görevi titizlilikle yürütmelidir” diye konuştu.
Toç-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öztürk, “Sadece gıda değil, başka alanlarda da haram kullanmamak lazım. Giyindiklerimiz, yediklerimiz, içtiklerimiz haram helal olmalıdır. Helal gıda ile gelecek nesillerimizi korumuş oluruz. Bu konu bu yüzden çok büyük önem arzediyor. Panelin kırmızı çizgilerimizin belirlenmesine vesile olacağını düşünüyorum” dedi.
Gimdes Genel Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer ise, helal gıdanın üzerine açıklamalarda bulunurken Kur’an-ı Kerim’den ve hadislerden örnekler verdi. Büyüközer, “Globalleşen dünyamızda artık tüm raflarda aynı ürünü görmekteyiz. Ancak son teknoloji ile üretilen ürünlerin yüzde 70’inden fazlasın Müslüman toplumun inançlarını dikkate almıyor. Müslüman inancına göre gıdalar üretilmelidir. Ürünlerin içersinde kullanılan birçok katkı maddesinin inancımıza uygun olmadığını biliyoruz ve bu katkı maddelerinin yüzde 70’ini ithal yollardan tedarik ediyoruz” diye konuştu.
GİMDES Baş Denetçisi Ali Kaygısız bu konu üzerine benzer açıklamalarda bulunurken, helal olanı yemenin, giyinmedin, içmenin sadece Müslüman’ın yapacağı bir davranış biçimi olmayacağını tüm insanların buna dikkat etmesi gerektiğini hatırlattı.