+90 212 438 33 18 (PBX)

GİMDES DERGİSİ 23. SAYISI ÇIKTI… GDO’LU ÜRÜNLERLE BÜTÜN İNSANLIĞIN BAŞI DERTTE

GİMDES DERGİSİ 23. SAYISI ÇIKTI…  GDO’LU ÜRÜNLERLE BÜTÜN İNSANLIĞIN BAŞI DERTTE


GİMDES DERGİSİ 23. SAYISI ÇIKTI…

GDO’LU ÜRÜNLERLE BÜTÜN İNSANLIĞIN BAŞI DERTTE

GDO’LU ÜRÜN TÜKETİMİ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR !..

GDO’ LU, HELAL GIDA MI?, GÜNÜMÜZDE EHL-İ KİTAB

HAYVANLARIN KURBAN EDİLME YÖNTEMLERİ VE ULUSLARARASI KABUL GÖREN ETİK DEĞERLER,

SÜTTEN KORKMAYIN!, DİŞ MACUNLARI VE SAĞLIĞIMIZ

GİMDES dergisi 23.Sayımızda son günlerde medyada yapılan değerlendirmelerle kafası iyice karıştırılan, modern tüketicinin en büyük sorunlarından biri haline getirilen yukarıda başlıklar halinde sunduğumuz konuları incelemeye çalıştık.

Toplu yaşama isteğinde yaratılan bir varlık olan insanın 21.yüzyılda bu modern çağda toplu yaşam ortamında gerçekten fıtratına müdahale edilmeden üretilen ürünler ile yaşaması mümkün müdür?

İnsanlığın gerçekten bu GDO’ lu ürünlere ihtiyacı var mıdır? İslam hukukundaki yeri nedir? Bu sorulara cevap aradığımız bir sayı oldu.

Yine günümüzde en çok tartışılan konulardan bir diğeri olan ’’Ehl-i Kitab’’ kavramı üzerinde durarak kolaylaştırmak adına arkasına sığındığımız ’’Ehl-i Kitab’’ kavramının günümüzdeki gerçeğini anlatmaya çalıştık.

GİMDES dergisinin bu sayısında da modern gıda tüketicisinin sorunlarına çözüm sunan bir sayı hazırlama gayreti gösterdik. Dergi içeriğinde GDO’LU ÜRÜN TÜKETİMİ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR !.. GİMDES Başkanı Dr.Hüseyin Kâmi Büyüközer’in; GENETİK GIDALAR NİÇİN ÜRETİLMEKTEDİR? GENETİK GIDALAR GÜVENLİ MİDİR ? Genetik Yapısı Değiştirilmiş Ürünler için Türkiye Hala Açık Pazar! GIDA KATKI MADDELERİNDE DURUM NEDİR? GDO ithalinin önüne neden geçilemiyor? Ve GİMDES’in yapmış olduğu Helal Sertifikalandırma çalışmalarında, GDO konusundaki tavrını açıkladığı yazısında GDO konusunda okuyuculara detaylı bilgi vermektedir.

Dr.Halim AYDIN, GDO’lu, HELAL GIDA MI? Konusu ile, günümüzde dünyanın küreselleşmesi ile tüketicileri tedirgin eden sebeplerin başında GDO’lu ürünlerin geldiğini ve genleri değiştirilmiş tohumlardan elde edilen hammaddelerin kullanılabilme ihtimaline kadar muhtemel senaryoların ve bazı gerçeklerin tüketiciyi tedirgin ettiğini belirterek, bu senaryoları boşa çıkaracak en önemli fonksiyonel gıda sınıfının helal gıda olması gerektiğini belirtmektedir.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı , Doç.Dr. İlker ALAT;’’HAYVANLARIN KURBAN EDİLME YÖNTEMLERİ VE ULUSLARARASI KABUL GÖREN ETİK DEĞERLER’’ konusunda, Boğazlama Yönteminin Diğer Yöntemlere Göre üstünlükleri , boğazlama yöntemiyle amaçlanan ve sonuçta da sağlanan-elde olunanlar hakkında önemli bilgiler vermektedir.

Prof.Dr.H.Mehmet GÜNAY, son günlerde kamuoyunda GDO’lu ürün denince Müslüman tüketiciler için en çok merak edilen konunun bir diğer boyutu olan GDO’lu ürün helal mi,haram mı? Konusunda bu meselenin iki açıdan ele alınabileceğini;İslam dini yada fıkhi açıdan bu tür genetik çalışmalar GDO’lu çalışmalar caiz midir? Değil midir? Ve bu tür çalışmalar sonucu ortaya çıkan ürünlerin caiz olup olmadığı şeklinde düşünülebileceğini belirtmektedir.

Helal gıdada en çok tartışılan konulardan biri olan ’’EHL-İ KİTAB’’ kavramını Hüseyin AVNİ, EHL-İ KİTAB KİME DENİR? başlığı ile Ehl-i Kitabın günümüzdeki durumunu , Ehl-i Kitâb’ın Kestiği Yenir mi? “Ehl-i Kitâb”ın Her Kestiği Yenir mi? Sorularının cevabını delilleri ile bizlere aktarmaktadır.

Prof.Dr.Hasan DOĞRUYOL; Günlük hayatımızda farkında olarak yada olmayarak yüzlerce çeşidini tükettiğimiz gıda katkılarının günümüzde tüketimindeki hızlı tırmanmaya paralel olarak, katkı maddelerine karşı gelişen ve çok değişkenlik gösteren yan etkilerde de artma gözlemlenmekte olduğunu belirterek ÇOCUKLUK HİPERAKTİVİTESİ, GIDALARLA İLGİLİ KALITSAL HASTALIKLAR, HİPERAKTİVİTE VE GIDA KATKILARI konusuna değinmektedir.

Araştırma sayfasında Kimya Yüksek Mühendisi ,F.Ebru Koç; DİŞ MACUNLARI VE SAĞLIĞIMIZ yazısında; günlük yaşantımızda çok fazla kullandığımız diş macunlarının birçoğunun içindekiler kısmını okuduğumuzda yazılanları anlayabilmek için iyi bir kimya bilgisine sahip olmak gerektiğini düşünürüz çünkü küçücük tüpün içinde o kadar çok kimyasal vardır ki… Acaba söz konusu bu kimyasallar nelerdir ve niçin diş macununun içinde bulunurlar. Bunlardan en önemlilerine ve muhtemel zararlarına değinmektedir.

Prof.Dr.Mustafa NUTKU, Helal Gıda Hatıraları -8, başlığı ile helal gıda seçimimizde günlük hayatımızda karşılaştığımız problemler ve bunların fıkhi kaideleri özellikle,meyveli gazozlar, kefir,boza konularına değinerek toplumda bazı çevrelerce haram yönlerinin masumlaştırılmaya çalışıldığı konusunda uyarılarda bulunmaktadır.

Beslenme ve Diyet uzmanı Nesrin KIR ALKAN, SÜT İÇELİM !. başlığı ile süt konusunda son günlerde medyada birçok haberin çıktığını İnsan varlığının devamını sağlamakta elzem olan “süt”ün tartışılıyor olmasının elem verici olduğunu belirterek sütten korkulmaması gerektiğini tüketilmesinin önemini vurgulamaktadır.

23.Sayımızda,TEMİZ TOPRAK VE TEMİZ ÜRÜN konusu ile Ziraat Yük. Müh. B.Cahit ÖZDEMİR, PEYNİRLERDEKİ TEHLİKE VE HELAL SERTİFİKALAMA USULLERİ, konusunda, Gıda Mühendisi, GİMDES Teknik Bilim Kurulu Üyesi A.Hayreddin İŞBİLİR, YEMEĞE TUZ İLE BAŞLAYIP TUZ İLE BİTİRMEK,Kimya Mühendisi, İSMAİL ERBAY, MEDENİYET DEDİĞİMİZ “TEK DİŞLİ CANAVAR”, Münevver BİTİGEN, HELAL TARİFLER, EVLERİMİZDE, HELAL VE SAĞLIKLI PASTANE ÜRÜNLERİ YAPABİLİRİZ ! …Gıda Müh.F.Füsun MENTEŞ, yazıları ile helal gıdada modern tüketicileri aydınlatmaya devam etmektedirler.

🎶 Gimdes Radyo Yayını