+90 212 438 33 18 (PBX)

(TOÇ-BİR-SEN) ve GİMDES İşbirliğiyle Ordu’da Helal Gıda Paneli Düzenlendi.

(TOÇ-BİR-SEN) ve GİMDES İşbirliğiyle Ordu’da Helal Gıda Paneli Düzenlendi.


Helal Gıda Paneli 27 Haziran Çarşamba Günü Saat 19 da Ordu Kültür ve Sanat Merkezide yapıldı.Memur-sen Ordu İl Başkanlığı, Toç Bir-Sen Ordu Şube Başkanlığı, Eğitim Bir-sen Ordu Şube Başkanlığı, Ordu İş adamları Derneği, Merkezi Ankara da bulunan Ordu Kültür ve Sanat Derneğinin katkıları ile düzenlenen Panele GİMDES den Ali Kaygısız ve Hayreddin İşbilir, Toç Bir-sen den Genel Başkan yardımcısı Hüseyin Öztürk Panelist olarak katıldılar.

Ordu Basını, Ordu Vali Yardımcısı Yemen Bayrak , İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan, İl Aile ve sosyal politikalar Müdürü Murat Yıldırım , Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Şaban Akpınar, Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Güven,İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Eyüp Elmas, ve Toç Bir-Sen Samsun Şube Başkanı Ayhan Akdeniz,Giresun Şube Başkanı Mehmet Kartal ve vatandaşların dinleyici olarak katıldıkları panelde panelistlerin helal gıda ve gıdada katkı maddeleri konusunda bilgiler verildi. Panel Orduda ilgi ile takip edildi.

Ordu İşadamları Derneği, Eğitim-Bir-Sen, Memur-Sen’in katkıları ile Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen panele, “Ne yediğinizi, Ne ürettiğinizi biliyor musunuz? sorusuna cevap arayan TOÇ-BİR-SEN Başkan Yardımcısı Hüseyin Öztürk, GİMDES Baş denetçileri Ali Kaygısız ve Hayreddin İşbilir konuşmacı olarak katıldı.

TOÇ-BİR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öztürk, sadece gıda değil, başka alanlarda da haram ürün kullanmamak gerektiğini belirterek, “Giydiklerimiz, yediklerimiz, içtiklerimiz helal olmalıdır. Helal gıda ile gelecek nesillerimizi korumuş oluruz. Bu konu bu yüzden çok büyük önem arz ediyor. Panelin kırmızı çizgilerimizin belirlenmesine vesile olacağını düşünüyorum.” dedi.

GİMDES Yönetim Kurulu üyesi ve Başdenetçisi Gıda Mühendisi Ali Kaygısız ise ” Günümüzde sıkıntıya düştüğümüz kompleks şeyler var. Helal veya haramlığı tartışmalı olan şüpheli ürünler söz konusu olabiliyor. Bu sebeplerden dolayı günümüzde helal ve haram iç içe geçmiş durumda. Burada da helal sertifikalandırmanın önemi ortaya çıkıyor. GİMDES’in sertifika talep eden firmaları yılda en az üç kez denetlediğini ifade eden Kaygısız, “İlk denetimi yaparken firmaların haberi oluyor, diğer denetimlerde ise habersiz gidiyoruz. Helal Sertifikasını hemen vermiyoruz. Bu işin de belli başlı kuralları var. Şu ana kadar Türkiye’de 230’un üstünde firma bizden sertifika aldı. Bunun haricinde yüz kadar firma da süreci tamamlamayı bekliyor. Bir yandan da yeni müracaatlar devam ediyor” dedi

GİMDES Baş Denetçisi Hayrettin İşbilir, Türkiye’deki mevzuata dikkat çekerek, “Mevzuat yasalara uygun olabilir ama İslam’a uygunluk konusunda eksiklikleri var. Özellikle Avrupa’da ve çeşitli işyerlerinde hayvanlar kesilirken Besmele çekiliyor mu, boğazlama var mı, ya da şoklama yapılarak mı kesiliyor ? bunların hepsi soru işareti. Dolayısı ile yapılan kesimler mevzuata uyabilir ama İslam’a uygunluğu şüpheli olduğundan bu ürünlerin şüpheliklerinin giderilmesi lazım. Üretici ürününde bazı maddelerin olmadığını yazıyor ama kendinin bunu yazması etik değil. Tüketici de bunun doğruluğunu ne kadar araştırabilecek. Böyle durumlarda soru işaretlerini ve şüpheyi ortadan kaldıracak üçüncü bir kuruma ihtiyaç var. Helal gıda sertifikalama kurumu ya da İslam’a göre Kefalet Kurumu diyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.








🎶 Gimdes Radyo Yayını