
Konya Altınbaşak Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği tarafından organize edilen “Helal Gıda,Temiz toplum” paneli yapıldı
Konya Altınbaşak derneğinin organizatörlüğünde Konya’da gerçekleştirilen helal gıda paneli 8 Mayıs Salı günü saat 20’de Mevlana kültür merkezinde icra edildi. Yaklaşık 1000 kişilik bir katılımcının hazır bulunduğu panelde yediğimiz, içtiğimiz gıdalar ve onların üretiminde kullanılan katkı maddeleri çarpıcı örneklerle açıklandı.
Dernek Başkanı Osman Bulut, “Özellikle son yıllarda vatandaşlar tarafından konuşulan konuların başında helal gıda konusu gelmektedir.Helal gıda artık Türk toplumunda önem arzetmektedir.Biz de helal gıda ve temiz topluma dikkat çekmek için bu paneli düzenledik. Amacımız helal lokma ile büyümüş temiz bir toplum için çalışmaktır.Biz inanıyoruz ki yeni nesilleri temiz toplumlar yetiştirecektir” dedi.
İnsanların kursağına giren lokmaların helal olmasına büyük özen göstermesi gerekmektedir diyen Bulut, “Müslüman kasti olarak harama el atmaz.Lakin son zamanlarda yapılan araştırmalarda özellikle gıda üzerindeki tetkikler hiçte iç açıcı değil.İslami olarak denetimleri yapılmayan gıdaların bir takım karışımlardan elde edildiğini öğreniyoruz. Müslüman toplumun kalitesi sıfır haram olmalıdır.Bu da en başta yediğimiz lokmalardan başlamaktadır.O yüzden mutlaka helal lokma ile çocuklarımızı doyurmalıyız” diye konuştu.
Daha sonra Hayrat Vakfı Ankara Temsilcisi Said Yavuz, Gimdes Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer ve Gimdes Başdenetcisi Ahmet Cengiz’in katıldığı “Helal Gıda, Temiz Toplum” paneli gerçekleşti.
Hayrat Vakfı Ankara Temsilcisi Said Yavuz ezcümle ”Helalle haramın birbirine çokça karıştığı günümüzde, Müslümanların çok dikkatli olması gerektiğine vurgu yaptı. Helal Gıdanın ehemmiyeti üzerinde durarak, başta sahabi efendilerimizden ve İslam alimlerimizden canlı örneklerle Helal yaşam tarzının en önemli halkası olan Helal yeme içmenin önemini anlattı.”
(GİMDES) Başkanı Dr.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER de “Türkiye’de 30 yıldır helal gıda konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Modernite ve bu modernitenin getirdiği sorunlu ve sağlığa zararlı tüketim alışkanlıklıklarımız üzerinde durarak; koladan cipse, enerji içeceklerinden margarinlere kadar geniş bir yelpazede yer alan ve maddi ve manevi sağlığımızı tehdit eden ürünlere karşı son derece dikkatli olmamız gerektiğini vurgularken özellikle yarınımızın teminatı olacak çocuklarımız üzerinde oynanan oyunlara dikkat çekmeye çalıştı.
BÜYÜKÖZER, panelde, 60 ülkede helal gıda sertifikası çalışması yapıldığını, her ülkenin farklı ölçülerle gıda sertifikası oluşturduğunu belirterek, GİMDES’in amacının bütün Müslümanları helal gıda konusunda tek bir standart etrafında buluşturmak olduğunu kaydetti. “
Gimdes Başdenetçi ve Teknik Bilim Kurul Üyesi Ahmet Cengiz de konuşmasında “Büyükbaş hayvanların ve kanatlı hayvanların kesimleri, ürünlerde kullanılan katkı maddeleri ile ilgili bilgiler verdi. GİMDES’in denetim mekanizmasını anlatan Ahmet Cengiz “GİMDES sertifika verdiği firmalara yılda en az 2 defa habersiz baskın yapıyor. Bu daha da fazla olabiliyor. Sertifikası iptal edilen firmaları sitemizde duyuruyoruz.
Denetimler en ince ayrıntısına kadar yapılır. Sertifika verilen firmaların ürünleri raftan alınarak denetimleri yapılır. Eğer ki bir firmada haram olacak tarzda bir uygunsuzluk görürsek verilen sertifika geri alınır ve 5 yıl boyunca sertifika verilmez bu firma GİMDES’in kendi yayın organlarında neşredilir.” dedi.
Panelin sonunda katılımcıların yoğun sorularına cevaplar verilerek toplatıya nihayet verildi.
Konuşmacılar konferanstan önce Kon tv ve Konya tv de canlı yayın program konuğu oldular.
Ertesi günü Ribat fm’de 2 saat süren bir canlı yayı programında konu ile alakalı konuşma yapıldı, dileyicilerden gelen sorulara cevap verildi.