
23 Mart Pazar Günü Aydın Kültür Merkezinde Aydın Kültür Derneği tarafından organize edilen “HELAL GIDA SAĞLIKLI YAŞAM” Paneli yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Halkımızın yoğun ilgi ve katılımının gözlendiği; Oturum başkanlığını Memur-sen İncirliova İlçe Başkanı Eğitimci Tevfik Aksoy’un yaptığı panelde, GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami BÜYÜKÖZER, Hayrat Vakfı Aydın İl Temsilcisi Eğitimci Ahmed Coşkun Bulut ve GİMDES Başdenetçilerinden Gıda Mühendisi Ali Kaygısız tebliğlerini sundular.
Panelin açılış konuşmasını yapan Aydın Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyesi Murat Sandıkcılar; ailelerin ve kurumların ilgisini Helal Gıda’ya çekmek istediklerini;Helâl gıda ile ilgili çok az sayıda yapılan programların sayısını arttırmak ve halkımızı böylesine önemli bir konuda bilinçlendirmek amacı ile bu programı gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Panelistlerden Hayrat Vakfı Aydın Temsilcisi Ahmed Coşkun Bulut, helalle haramın birbirine çokça karıştığı günümüzde, Müslümanların çok dikkatli olması gerektiğine vurgu yaptı. Helal Gıdanın ehemmiyeti üzerinde durarak, başta sahabi efendilerilerimizden ve İslam alimlerimizden canlı örneklerle Helal yaşam tarzının en önemli halkası olan Helal yeme içmenin önemini anlattı.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER de Türkiye’de 25 yıldır helal gıda konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Modernite ve bu modernitenin getirdiği sorunlu ve sağlığa zararlı tüketim alışkanlıklıklarımız üzerinde durarak; koladan cipse, enerji içeceklerinden margarinlere kadar geniş bir yelpazede yer alan ve maddi ve manevi sağlığımızı tehdit eden ürünlere karşı son derece dikkatli olmamız gerektiğini vurgularken özellikle yarınımızın teminatı olacak çocuklarımız üzerinde oynanan oyunlara dikkat çekmeye çalıştı.
BÜYÜKÖZER, panelde, 60 ülkede helal gıda sertifikası çalışması yapıldığını, her ülkenin farklı ölçülerle gıda sertifikası oluşturduğunu belirterek, GİMDES’in amacının bütün Müslümanları helal gıda konusunda tek bir standart etrafında buluşturmak olduğunu kaydetti.
Panel konuşmacısı GİMDES Başdenetçisi, Gıda Mühendisi Ali Kaygısız büyükbaş hayvanların ve kanatlı hayvanların kesimleri, renklendirici ve koruyucu maddeler ile ilgili görsel bilgiler verdi. GİMDES’in denetim mekanizmasını anlatan Kaygısız “GİMDES sertifika verdiği firmalara yılda en az 2 defa habersiz baskın yapıyor. Tabii dediğimiz gibi en az, bu daha da fazla olabiliyor. Sertifikası iptal edilen firmaları sitemizde duyuruyoruz.
Denetimler en ince ayrıntısına kadar yapılır. Sertifika verilen firmaların ürünleri raftan alınarak denetimleri yapılır. Eğer ki bir firmada haram olacak tarzda bir uygunsuzluk görürsek verilen sertifika geri alınır ve 5 yıl boyunca sertifika verilmez bu firma GİMDES’in kendi yayın organlarında neşredilir.” dedi.
Panel konuşmalarının ardından panele dinleyici olarak katılan vatandaşların sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.