+90 212 438 33 18 (PBX)

BOLU’DA HELAL GIDA PANELİ

BOLU’DA HELAL GIDA PANELİ

Panel Bolu İl Kültür Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda 24 Şubat 2012 Saat 18:30’da başladı. Tasavvuf Müziği Korosu’nun duygu yüklü performansı ile başlayan panel halka açık olarak gerçekleşti ve yaklaşık 400 kişi katıldı.

Bolu Eğitimli İnsan Bilinçli Toplum Derneği Helal Gıda Paneli’ni Gerçekleştirdi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve GİMDES Teknik Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Serkan Çakır’ın moderatörlüğü ile icra edilen Panel’de GİMDES Teknik Bilim Kurulu Üyesi, Gıda Mühendisi ve Baş Denetçi A.Hayreddin İşbilir, AİBÜ Öğretim Görevlisi Mehmet Şamil Kök ve GİMDES Teknik Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Serkan Çakır tebliğlerini sundular.

Panel’de konuşan İşbilir, “Helal Gıda Helal Yaşam Tarzının bir parçasıdır” dedi. İşbilir, Helal Gıdanın ehemmiyetine kısaca değindikten sonra, böyle bir sistemin niçin kurulduğunu ve ihtiyacın nereden kaynaklandığını, sistemi kimlerin nerede ve ne zaman kurduğunu açıkladı. Sonra nasıl sertifikalandırılma yapıldığını ve sertifika verildikten sonra hangi yöntemlerle denetim ve takibini yaptıklarını ve bu Helal’i güvence altına aldıklarını ayrıntılı olarak anlattı. Ayrıca GDO’lu ürünler ile ilgili de ayrıntılı bilgi veren İşbilir GİMDES Standartlarında GDO’lu ürünlere Helal Sertifika’yı niçin vermediklerini açıkladı.

Doç. Dr. Şamil Kök, İslami usullerle yapılan kesimin, Dünya’da uygulanan diğer kesim yöntemlerine göre ne kadar üstün, acısız ve sağlıklı olduğunu bilimsel olarak aktardı.

Doç. Dr. Serkan Çakır ise, günümüz teknolojisinde gıdalarda kullanılan katkı maddelerine ve bu katkı maddelerinin neden ve hangi gıdalarda kullanıldığına ayrıntılı olarak temas etti. Sodyum Nitrit, Mono Sodyum Glutamat, yapay tatlandırıcılar ve renklendiriciler, Benzoil Peroksit, Potasyum Bromat ve daha başka kanserojen ve toksikolojik etki gösteren katkılar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Marketlere girip alış-veriş yaparken “Helal Sertifikalı ürünleri talep edelim” diyen Çakır, “zaruri olmayan ürünlerin Helal Sertifikalı olanlarını bulamıyorsak tüketmeyelim ve çocuklarımıza tükettirmeyelim” dedi. Ayrıca “çocuklarınız ağlıyorlarsa bırakın ağlasınlar, ağlamak helaldir. Fakat şüpheli olan bir çikolatada haram bir katkı bulunabilir” dedi.

🎶 Gimdes Radyo Yayını